Reseguide till Hamburg

START HOTELL SEVÄRDHETER RESVÄGAR TILL HAMBURG STADSDELAR HISTORIA SPRÅKRESOR SURFTIPS

Resvägar till Hamburg

Här hittar du vägbeskrivningar och rekommenderade resvägar till Hamburg, vare sig du åker bil, tåg eller tar flyget. Åker du bil till Tyskland kan det vara en god idé att tanka fullt innan du lämnar Sverige. Bensin och diesel är i regel dyrare både i Danmark och Tyskland. Här hittar du bensinpriser och dieselpriser i Europa. Åker du bil finns det ett flertal färjor till Tyskland från Sverige, så slipper du köra genom Danmark och kan istället passa på att övernatta på färjan.

Viktigt att veta

På många sträckor av de tyska motorvägarna råder som bekant fri fart. Det som är viktigt att veta är att man kan dömas som medskyldig om man varit inblandad i en olycka även om man inte varit vållande. Detta gäller om man kört snabbare än den rekommenderade gränsen på 130 km/h. Överallt i Tyskland är dubbdäck förbjudna. Man får inte rulla en meter med dubbade vinterdäck, inte ens den korta sträckan till och från Bordershop i Puttgarden. Dubbfria vinterdäck hittar du på Vinterdack.net.

Öresundsbron / Rödby-Puttgarden

När du kommit till Malmö följer du skyltningen mot Köpenhamn. Då hamnar du så småningom vid betalstationen innan Öresundsbron. Överfarten kostar 325 kr enkel resa. Väl i Danmark följer du bara skyltningen mot Rödby. Resan genom Danmark är ca: 15 mil lång och går mestadels på motorväg. Det finns en kortare sträcka med hastighets- begränsningen 70 km/h strax innan Rödby. Färjan mellan Rödby och Puttgarden kostar 575 kr enkel resa (8 september-31 december) och överfarten tar ca: 45 minuter.

Göteborg-Kiel / Hamburg

Färjan från Göteborg till Kiel tar 13 timmar. Det går 1 tur per dag och riktning med avgång varje kväll. Linjen trafikeras av Stena Lines fartyg M/S Stena Germanica och M/S Stena Scandinavica. Båda är fartyg med stora utrymmen för passagerare och är anpassade för natturer, med många hytter. Överfarten kostar ca: 2720kr i december månad, ett pris som troligtvis gäller för hela vintersäsongen.

När ni kommit fram till Kiel får ni ta er in i centrum på gator ett antal km innan ni kommer till motorvägsnummer 210 och kör mot Hamburg. Därefter fortsätter färden en bit på motorväg 215, innan ni kommer ut på A7 som leder er raka vägen till Hamburg. Sträckan mellan Kiel och Hamburg är ca: 8,5 mil.

Helsingborg-Helsingör / Rödby-Puttgarden

I Helsingborg följer du skyltningen mot färjan till Helsingör, när du kommer in i centrum skyltas det olika beroende på om det är Scandlines eller HH-Ferries du vill åka med. Personligen föredrar jag Scandlines eftersom det då går att boka biljett för överfarten Rödby-Puttgarden redan i Helsingborg. Du kan även boka en bestämd eller öppen biljett till hemresan. Priset för en tur och retur-resa med båda färjorna är 945 kr (8 september-31 december). Överfarten tar ungefär 15 minuter.

I Helsingör följer du motorvägsskyltningen mot Köpenhamn, och därefter skyltningen mot Rödby. Resan genom Danmark är ca: 20 mil lång och går mestadels på motorväg. Det finns en kortare sträcka med hastighetsbegränsningen 70 km/h strax innan Rödby. Färjan mellan Rödby och Puttgarden tar ca: 45 minuter.

Puttgarden-Hamburg

När du åker av färjan i Puttgarden, Tyskland är det i princip raka vägen till Hamburg. Du åker bara rakt ut från hamnområdet och följer skyltningen mot Lübeck. Första 2 milen består av motortrafikled med högsta hastighet 80 km/h. Denna sträcka är vanligtvis mycket trafikerad, speciellt under semestermånaderna. Strax innan Oldenburg börjar motorvägen A1 som tar dig hela vägen till Hamburg. När du har passerat Lübeck återstår ca: 6 mil.

Motorvägen består av många stäckor med "fri fart". Genom Lübeck regleras hastigheten och högsta tillåtna hastighet varierar mellan 80 och 120 km/h. Det förekommer även bitvis sträckor med hastighetsbegränsning p.g.a bland annat kurvig väg. Tänk på att även om det inte finns någon hastighetsbegränsning så är den rekommenderade hastigheten 130 km/h. Kör du snabbare än så och det sker en olycka så kan du anses som vållande (eller delvis vållande) trots att du inte gjort något fel.

Som alltid när du är utomlands med bilen är det bra att se över försäkringen så att den gäller i utlandet. Samt ta reda på om det finns situationer då den inte gäller.

Flyg till Hamburg

Storstadsregionen Hamburg har två flygplatser, Fühlsbüttel och Lübecks flygplats. Till Lübeck flyger du främst med något lågprisbolag och måste därifrån ta dig med buss de ca: 6 milen till Hamburg. Från Arlanda går det flyg till Hamburg Airport (Fühlsbüttel).

Hamburg har landets fjärde största flygplats, vilket gör den till ett naturligt mål för många av dem som åker flyg till Tyskland. Hamburgs flygplats är stängd nattetid vilket gör att försenade flyg omdirigeras till Hannover eller Frankfurt. Det kan därför vara bra att boka flyg som landar något så när tidigt på kvällen.

Hamburg-Lübeck, även kallad Hamburg-Blankensee (LBC) trafikeras bl.a. av Ryanair. Flygplatsen ligger ca 65 km från Hamburg längs Autobahn A1. Härifrån går flyg till London (Stansted) och Dublin, Milano (Bergamo). Bussar till flygplatsen går från Hamburgs centralstation (ZOB, intill järnvägsstationen), och kostar 8 euros och tar minst en timme. Fri parkering för den som åker bil sker vid flygplatsens parkering P3. Det går endast en buss per Ryanair-flight från Busbahnhof. Var därför noga med att kontrollera tiderna i förväg.

Tåg till Hamburg

Det finns inga direkttåg från Sverige till Tyskland och Hamburg. Däremot kan du ta tåget till Malmö för att därefter hoppa på Öresundståget/Kustpilen till Köpenhamn. Därifrån tar du sedan direkttåget till Hamburg som har en restid på 4 timmar och 30 minuter.