Reseguide till Hamburg

START HOTELL SEVÄRDHETER RESVÄGAR TILL HAMBURG STADSDELAR HISTORIA SPRÅKRESOR SURFTIPS

Här hittar du information om några av många sevärdheter i Hamburg.

Sjön Alster i Hamburg

Alster

Alsterpark är Hamburgs helt klart populäraste park med många caféer och restauranger. En annan park är "Planten un Blomen" som ligger mellan Alster och S:t Pauli. Här finns ett tropiskt växthus, en botanisk trädgård, och Europas största japanska trädgård. I stadsparken finns en friluftsscen och ett betydande planetarium. Utmed Elbes stränder kan du njuta av en härlig promenad. Du kan även hyra en båt eller bara koppla av på ett café.

Här hittar du ytterligare information om Alster i Hamburg.

Fischmarkt i Hamburg

Alte Fischmarkt

På söndagar kl. 5.00 - 9.30 (på vinterhalvåret från kl. 7) säljs och köps alla möjliga sorters varor på Hamburgs traditionsrikaste marknad sedan 1703, Fischmarkt. Här finns allt att köpa, från teserviser till en hel ankfamilj.

Nattsvärmare från Reeperbahn står här med en fisksmörgås och varmt kaffe i händerna vid vattenbrynet och väntar på att livsandarna ska komma tillbaks. Särskilt älskad av morgonpigga, klippjägare och turister. Ät en Brunch i den historiska fiskauktionshallen till jazz- eller countrymusik.

Reeperbahn i Hamburg

Reeperbahn

Reeperbahn har länge varit Hamburgs nöjescentrum. Gatan var på 60- och 70-talet ökänd för sin höga kriminalitet, men förbundslandet Hamburg satte in större polisresurser och stiftade nya lagar för att få bukt med kriminaliteten. Idag är stadsdelen betydligt lugnare.

En av dessa lagar senaten i Hamburg röstade igenom var en lag som förbjuder vapen i området kring Reeperbahn. Den enda platsen i Hamburg med ett sådant förbud sedan tidigare är Hansaplatz i St. Georg.

Det var på Reeperbahn The Beatles säga ha slagit igenom på 60-talet. De bodde och spelade i St. Pauli under en period längre period. Stället det sägs att de slog igenom på hette då Star-Club.

Längs Reeperbahn ligger även Das Kaino Reeperbahn som är ett av Hamburgs många casino, spelhallar och bingo hallar. I området kring Reeperbahn finns flera inrättningar där man kan spela bingo eller stoppa pengar i enarmade banditer eller spelmaskiner.

Hamnen i Hamburg

Hamnen

Hamburg har Europas andra största hamn (efter Rotterdam i Nederländerna) där runt 13000 fartyg från hela världen lägger till varje år. Från kryssningsterminalen via Speicherstadt och landsättningsbryggorna till den moderna containerhamnen. På en barkassrundtur eller vid ett besök på ett av de legendära museumsskeppen kan besökare se varför Hamburg har fått tillnamnet "Tor zur Welt" - porten till världen.

Sedan sommaren 2007 kan man uppleva ytterligare en bit av Hamburgs hamnhistoria, i utvandrarmuséet "Ballinstadt". Det var här som ungefär 5 miljoner europeiska emigranter började sin resa mot Amerika mellan 1850 och 1939. Här kan man idag göra efterforskningar om den egna familjen.

Hagenbecks djurpark i Hamburg

Hagenbecks djurpark

Hagenbecks djurpark grundades 1874 på före detta Neue Pferdemarkt i Stellingen. Carl och hans far Gottfrid Hagenbeck hade både bedrivit internationell handel med djur och visat upp djur på olika sätt sedan 1848. Den nya djurparken kom att bli den första där de använde så kallade frianläggningar där djuren fick ströva fritt, istället för att sitta i bur. På Hagenbecks djurpark kan du ströva omkring och koppla av från stadens buller.

Här hittar du ytterligare information om Hagenbecks djurpark.

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland är ett stort modelljärnvägslandskap beleäget i Speicherstadt i centrala Hamburg.