Reseguide till Hamburg

START HOTELL SEVÄRDHETER RESVÄGAR TILL HAMBURG STADSDELAR HISTORIA SPRÅKRESOR SURFTIPS

Stadsdelar i Hamburg

Här hittar du lite information om olika stadsdelar i Hamburg om du planderar en liten utflykt till stadens ytterområden.

Kanal i Hamburg

Centrala Hamburg

I centrala Hamburg hittar man otroligt många affärer och restauranger. Här återfinns alla de stora kedjorna som H&M och Espirit, men även många små och nischade boutiquer. Den som gillar att shoppa kläder, skor, väskor och liknande kommer garanterat hitta många trevliga butiker. Det finns också många extremt exklusiva boutiquer. Gå inte in i dessa utan att ha en shoppingkassa på 100 000 kr.

I centrum hittar man även sjön Alster där man kan åka på båtfärder. Båtarna trafikerar också de många kanaler som genomkorsar stora delar av centrala Hamburg. Runt Alster finns också ett stort parkområde som lämpar sig utmärkt för en stundss avkoppling från all shopping.

St Pauli Hamburg

St: Pauli

St. Pauli kan jämföras med Christiania i Köpenhamn, och är alltså ett utpräglad arbetarstadsdel med 27 600 invånare. Här hittar du mängder av krogar och massor små affärer.

St. Pauli har länge varit Hamburgs nöjeskvarter och det hela startade med att sjömännen behövde någonstans att dricka öl eller spela bort pengar på casinon när de låg i hamn. Detta är även anledningen till att St. Pauli och Reeperbahn blev Hamburgs prostitutionskvarter.

Medlemmarna i The Beatles bodde och spelade i St. Pauli under en period innan de slog igenom. Det sägs att de slog igenom på Star-Club på Reeperbahn. Stadsdelens stolthet är fotbollslaget F.C St. Pauli.

I Hamburg finns inga lagar som förbjuder dig att ta med dig öl ut från krogen, under förutsättning att du inte tar med dig ett av restaurangens glas. Detta gör att du en varm sommardag kan gå in på vilket ställe som helst och köpa dig en kall flaska öl till den fortsatta promenaden.

Altona

Altona är en stadsdel vid Elbe strax väster om centrala Hamburg. Altona har en rik historia som en egen stad, grundad av danskarna under medeltiden. Denna då danska stad skulle fungera som motvikt till Hamburg som var självstyrande. Altona blev en viktig dansk hamnstad för nordsjöfarten och försökte länge kontrollera och ta över Hamburgs roll som handelsstad, något som dock misslyckades. Stadens betydelse för Danmark kan exemplifieras av att man år 1844 invigde järnvägslinjen mellan Kiel och Altona, en järnväg som då gick enbart genom danskt territorium.

Idag är Altona en mysig stadsdel med ett rikt affärs-, restaurang- och kulturliv. Stadsdelen har 247 000 invånare. I den nordöstra delen av Atona ligger Hamburg Messe und Congress GmbH, en stor mäss- och konferensanläggning.

Hamburg Altstadt

Altstadt

Hamburg Altstadt (gamla stan) är stadens äldsta stadsdel och för många turister ofta den trevligaste attraktionen. Bland de mest kända är Chilehaus och kontorshusen vid Burchardplatz, men även Sprinkenhof, Mohlenhof och Meßberghof är väldigt omtyckta turistmål.

På vissa platser kan man fortfarande känna av det gamla Hamburg, t.ex. på gatan Cremon. Här fanns en gång magasins- och bostadshus med både kanal- och gatufront, så att handelsvarorna kunde transporteras på både kanalerna och landsvägen. Även Deichstraße som är en gammal köpmansgata med både kontors- och bostadshus från 1600- till 1800-talet påminner om gångna tider. Här hittar du många fantastiska restauranger och pubar att koppla av på en stund.

Schanzenviertel Hamburg

Schanzenviertel

chanzenviertel är en stadsdel som ligger mellan St. Pauli, Eimsbüttel och Altona. Med utgångspunkt från stationen Sternschanze går man längs Schanzenstrasse söderut för att komma till centrala delarna av stadsdelen. De många studenter, invandrare och unga artister som är bosatta här ger området dess unika karaktär. På senare år har Schanzenviertel blivit allt populärare bland Hamburgs rika invånare, vilket har bidragit till stigande hyror och levnadskostnader. Denna nya och välbeställda grupp har också gjort att helt nya butiker etablerat sig i stadsdelen, bl.a. exklusiva modebutiker. Stadsdelens centrum utgörs av gatan Schulterblatt med byggnaden Rote Flora. Rote Flora erbjuder ett stort urval urval av restauranger och barer.

Bergedorf Hamburg

Bergedorf

Bergedorf är den till ytan största av Hamburgs förorter. 2006 hade förorten Bergedorf 118 942 invånare, medan det i stadsdelen med samma namn bodde cirka 40000 personer. Förorten är Hamburgs minst tätbefolkade och består av stadsdelarna Allermöhe, Altengamme, Bergedorf, Billwerder, Curslack, Kirchwerder, Lohbrügge, Moorfleet, Neuengamme, Ochsenwerder, Reitbrook, Spadenland and Tatenberg.

År 1275 fick staden sina stadsrättigheter och 1938 blev den en del av Hamburg i och med att en överenskommelse mellan det Tyska Riket och staten Hamburg som gällde utbyte av territorer mellan Hamburg och Preussen.

I Bergedorf hittar du bl.a. Hamburg-Bergedorf-observatoriet, även kallat Hamburger Sternwarte, som ägs av Hamburgs universitet. Observatoriet uppfördes ursprungligen vid Millerntor i Hamburg år 1802. 1825 flyttades observatoriet till en byggnad intill stadsmuren och 1906 beslutade man att flytta det till Bergedorf på grund av ökande problem med ljusförorening i staden. Observatoriet i Bergedorf stod klart 1912.

Andra sevärdheter i Bergedorf är Schloss Bergedorf (Bergedorfs slott) och Fernmeldeturm Hamburg-Bergedorf (TV-tornet i Bergedorf).

Blankenese Hamburg

Blankenese

Blankenese är en före detta självständig stad som nu är en del av Altona i västra Hamburg. Stadsdelen ligger 1,3 mil från Hamburgs centrum. Hit tar man sig med bil längs den 9 kilometer långa gatan Elbchaussee. Eller så tar man pendeltåget (S-Bahn) mot Blankenese eller Wedel.

Blankenese är en fashionabel stadsdel som är belägen utmed Elbes norra strand. Stadsdelen har 13000 invånare. Blankeneses centrum hittar du runt korsningen av gatorna Blankeneser Landstrasse och Blankenese Bahnhofstrasse.